Eaget Navi N1 je pokus, jak z levného v Číně vyrobeného tabletu udělat lákavou věc. Intelek, kterému značka patří, vybral potenciálně zajímavé zařízení a vylepšil ho, jak to šlo. Takhle dobře vybavený tablet na trhu jen tak nenajdete.

Bohužel to nestačí. Jakkoliv je nabídka konektorů a příslušenství povedená, tablet má zásadní vadu. K čemu je možnost příjmu digitálního televizního vysílání v HD, když je displej nekvalitní a baterka vydrží při sledování televize jen hodinu a půl?

Na papíru vypadá Eaget Navi N1 docela dobře. Dovozce ho popisuje jako perfektní multimediální centrum díky zabudovanému DVB-T tuneru a teleskopické anténě, schopnosti přehrávat video ve vysokém rozlišení a přítomnosti aplikace online videopůjčovny Topfun.

I po vybalení působí Navi solidně. Není tak kvalitně zpracovaný jako Nexus 7, se kterým se nutně musí poměřovat všechny 7“ tablety, ale není to laciný šunt. Ale už snaha tablet zapnout ukáže na nedostatky – nejprve je nutné tablet nabít, a to adaptérem s nestandardním konektorem, microUSB je k dispozici pouze pro přenos dat z počítače.

Když se rozsvítí obrazovka, je jasno. Nejenže má obrazovka tabletu relativně nízké rozlišení 800x480, ale hlavně jde o hodně nekvalitní panel s mizernými barvami i pozorovacími úhly. Další problém se ukáže vzápětí – baterie vydrží sotva čtvrtinu toho, na co jsme zvyklí u konkurence.

Sám dovozce udává, že při sledování televize vydrží baterie jen hodinu až hodinu a půl, při hraní je to podobné a baterie mizí „před očima“, když je tablet v klidovém režimu. Během 24 hodin může být úplně bez šťávy, zatímco Nexus 7 nebo iPad ztratí energii z baterie za několik týdnů.

Ukázkový přístup

To je ale jen jeden pohled na tablet. Druhý pohled skýtá příslušenství a softwarová výbava. Nabíječka do auta a navigace bez nutnosti připojení k internetu nejsou v balení jen tak. Z Navi N1 se může stát obstojný společník taxikářů nebo profesionálních řidičů. I když i v kabině kamionu bude vadit nízké rozlišení displeje a hlavně pozorovací úhly.

Špatnou obrazovku nezachrání ani kabel pro připojení USB klíčenky nebo externího pevného disku nebo klávesnice, ani miniHDMI výstup. Je to škoda, protože i jen samotná skutečnost, že je na tabletu předinstalovaná aplikace Topfun pro přístup k videopůjčovně, ukazuje na správný směr – tedy snahu nabídnout hardware i služby v jednom balení tak, jak to dělají velcí výrobci.

Jenže aby to fungovalo, musel by mít Eaget kvalitnější produkt nebo by musel stanovit výrazně nižší cenu. Ve světě, kde se prodává za necelých šest tisíc základní verze Nexu 7, nemá Navi N1 za 5 tisíc korun co nabídnout.

Eaget Navi N1 
multimediální tablet s příjmem televizního vysílání

OS: Android 4.0
Displej: 7” LCD, 800x640 bodů
Procesor: A5X (1GHz, dvoujádrový + čtyřjádrový grafický čip)
Paměť: 1 GB, 16 GB data
Konektory: microUSB, miniHDMI, microSD + USB adaptér
Rozměry: 186 x 125 x 9 mm
Hmotnost: 450 g
Cena: 4990 Kč