Spekulace o novém iPhonu se s blížícím podzimem objevují stále častěji, je to totiž období, kdy Apple telefony obvykle představuje. V posledních dnech se mluví hlavně o plastové, levnější verzi iPhonu. Fotografie, které přinesl francouzský web NowhereElse.fr a které původně pocházejí z čínského diskusního fóra WeiPhone.com, naznačují, že se novinka bude jmenovat iPhone 5C.

Samozřejmě mohou být fotky podvržené, nebo bude do krabiček balit své levné kopie iPhonu některý z čínských plagiátorů, vyloučit ale nemůžeme ani jejich pravost. Písmeno C v názvu by pak mohlo symbolizovat slovo „color“ – barva. Množí se totiž také spekulace, že nový iPhone bude dostupný v různých barevných variantách. Zahájení výroby „plastového“ iPhonu nicméně potvrdil i důvěryhodný zdroj – zpráva organizace China Labor Watch, která hodnotí situaci v továrnách Pegatron, jednoho z dodavatelů Applu.

Údajná krabička pro nový iPhone 5C, Nowhereelse.fr

Údajná krabička nového iPhonu 5C, zdroj: NowhereElse.fr

Součástí zprávy CLW je svědectví jednoho z nastrčených pracovníků, kteří situaci dělníků posuzovali zevnitř – pracovní náplní tohoto pracovníka bylo lepení krycích fólií na plastová záda iPhonu. Zahájení produkce pak nasvědčuje brzkému termínu uvedení telefonu na trh. Zpráva CLW ukázala, že Pegatron v desítkách případů porušil zákonné i morální normy ve spojení s přesčasy a zaměstnáváním mladistvých. Apple od roku 2007 v továrnách Pegatronu provedl 15 vlastních auditů.

V pátek obletělo internet datum 6. září, kdy měl kalifornský gigant nový iPhone 5S i levnější variantu oficiálně představit. To by ale bylo na Apple netradičně brzo. První verze sice před lety představil v červnu a červenci, iPhone 4S ale až v půlce října a iPhone 5 na konci září. Termín popřel i Jim Dalrymple z The Loop, který už v minulosti vyvrátil víc spekulací, s nejvyšší pravděpodobností si fanoušci budou muset počkat.

Co se klasické „neplastové“ varianty týče, minulé spekulace zatím nikdo nepopřel. Zčásti je to určitě proto, že nejsou moc kontroverzní, naopak jsou až příliš očekávané a logické na to, aby vyvovaly opravdovou senzaci. Mluví se o čtyřjádrové grafické kartě, 2 GB RAM, vylepšeném fotoaparátu a podpoře LTE. Jedinou velkou novinkou by pak byla integrovaná čtečka otisků prstů.

Zbývá vám ještě 0 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se