Na vaše dotazy týkající se nového iPhonu 4G, fenoménu iPhonu, současného a budoucího vývoje ve světě chytrých telefonů a mobilů odpovídala v on-line rozhovoru jedna ze známých postav českého internetu, novinář a odborník v oblasti mobilní telefonie Patrick Zandl.

Zandl spoluzaložil již v roce 1996 magazín o mobilních telefonech Mobil server, který později prodal společnosti Mafra. Působil a působí jako publicista a analytik telekomunikačních trhů, podílel se na řadě dalších internetových projektů jako jsou Pipay.cz nebo internetová televize Stream.cz. Od listopadu 2008 je šéfredaktorem serveru Lupa.cz.

Diskuse je uzavřena.

Online rozhovor

Online rozhovor byl ukončen. Již nelze položit nový dotaz.
anywherehome
jaké dáváte šance do budoucna omezeným a restriktivním operačním systémům typu iOS, nově také WM7?
Především nemyslím, že by iOS nebo WM7 byly příliš restriktivní systémy. Mají svoje omezení daná logikou návrhu pro cílovou skupinu. Pro ni budou větším přínosem, než příliš otevřené systémy, které s otevřeností snadno zavlečou i bezpečnostní problémy, jako viry, exploity atd. Což může být odpověď na otázku. Nokia N900 postavená na superotevřeném Linuxu se prodala v počtu 100 000 kusů, iPhone udělá v nejbližších dnes 100 milionů. Uživatelé hlasovali, co chtějí - skupina techniků vzala Linux, skupina uživatelů něco jiného. Nebezpeční v mobilním světě je mnohem větší a nákladnější, hacknutý telefon může posílat placené SMS, zatímco hacknutý počítač vám jen vytíží procesor a linku, což vás nic nestojí. Takže se toho výrobci bojí vcelku oprávněně. Důležité je, že všichni máme možnost si vybrat.
Patrick Zandl
Martin Zavadil
Dobrý den, pokud vím, ve Velké Británii se zjistilo (poměr prodané aplikace zdarma u Telegraph.co.uk a placené u Guardianu), že lidé jsou docela ochotní platit za zpravodajství do svého chytrého mobilu. Dá se tento trend očekávat i u nás? Jaký je nynější stav?
Oni si jednorázově zaplatili aplikaci, nikoliv předplatné, pokud si dobře pamatuju. A to je ten rozdíl. Zaplatit stokorunku za zajímavou aplikaci si na chytrém telefonu zvyknete dost rychle, když je to jedním kliknutím a vlastně ani nevidíte, jak se vám to odečetlo z karty. Ale abyste každý měsíc našel na výpisu položku zpravodajství, to už vás asi časem znechutí. Takže osobně nedávám placenému zpravodajství mnoho šancí, už vůbec ne v Česku. Samozřejmě, když odmyslíme specializované tržní niky. Nebo je pro vás opravdu podstatné, že se dozvíte o jmenování nového premiéra o šest hodin později ze zpráv v TV, které jsou zdarma? Takže odpověď: trendem bude, že se nás do toho vydavatelé budou snažit tlačit. Trendem bude, že uživatelé se na to budou snažit nepřistoupit.
Patrick Zandl
fsp
Dobry den, jsou uz nejake zpravy nebo alespon indicie ohledne ceny iPhone4 u operatoru v CR? Nebude se opakovat strategie viz pri zavedeni iPhone3G - tj. cena na smlouvu za ca. 5tis. Kc? Dekuji.
Zatím jsou známy jen ceny pro trh v USA s dotací u operátora AT&T, které nelze přepočítávat jednoduše na naše koruny. Ale protože ceny v dolarech jsou stejné, jako byly ceny modelu 3GS, tak počítejte s podobnou cenou, nižší těžko. Připravil bych si v prasátku tak 20 000 Kč... A velkou podporu operátorů ve smyslu dotace bych nečekal - iPhone uživatelé jim příliš zatěžují sítě na to, aby je chtěli nějak štědřeji podporovat. Termín: spíše září 2010
Patrick Zandl
Frank
Apple je s Objective-C mnohem uspesnejsi nez Palm s WebOS nebo Microsoft s Windows frameworky. Pricemz jeste pred rokem lupa.cz a ostatni cz novinari davali velke sance prave Palmu Pre a Windows Mobile. Znamena to, ze se v CZ novinari tolik spletli, nebo jsou motivovani psat pro nekoho? Ten rozdil je take velmi patrny pri porovnani clanku z US a CZ...
Pochybuju, že by Lupa.cz dávala před rokem velké šance WebOS nebo WM. Dlouhodobě jsme v redakci toho názoru, že WebOS je odpískaná hra a hlavní trendy jsou ze směru iPhone a Android, pro business uživatele ze směru RIM a že WM se snaží chytit vítr a neustoupit ze své pozice, podobně pak Symbian. A abych řekl pravdu, ani mi nepřijde, že by to česká média pojímala příliš jinak, než popisuju - spíš jsou vyjásanější a okouzlenější iPhonem, než Palmem. Navíc bych rozhodně soudil, že Palm v Česku nemá jak novináře motivovat, snad i to uklidní vaši výhradu. A situace s Windows Mobile byla ještě před rokem zřejmá a dnes je spíše v očekávání toho, co opravdu bude WM7 a jak moc se bude skutečnost lišit od PowerPointové presentace.
Patrick Zandl
Martin Šimek
Dobrý den pane Zandle, moje otázka je jednoduchá - jak bude vypadat, dle Vás, mobilní telefon za 5 let. Přebere funkčnost PC? Jak budou etablovaní mobilní operátoři? Nahradí svými službami standardní IT technologické firmy (Microsft, ...)? Děkuji a přeji Vám hezký den Martin Šimek
Spíš si myslím, že se stanou místem nahodilé zábavy, kterou jsme si neuměli nedávno ještě představit. Dneska lidi v tramvaji facebookují, tweetují, někteří používají foursquare a další geolokační hry, diskutují na speciálních fórech. Přitom podle předpokladů měli stahovat placené filmy a hudbu, sledovat mobilní televizi. Tak to je asi ten rozdíl, který nastal v predpokladech. Lidé budou chtít na mobilech hrát hry, bavit se. Budou mít lepší displeje, mobily bez GPS budou neprodejné. Data budou dostupná přes cloudové služby - už dnes si mohu po cestě číst firemní texty a podklady přes služby jako Google Docs. Přichází to, o čem se tak dlouho hovořilo: stírají se rozdíly mezi operačními systémy, důležitá jsou data a jejich přenositelnost, která díky standardním formátům už je velmi vysoká. A abych nezapomněl: mým favoritem jsou mobilně čtené knihy. Když vydavatelé nezmagoří, tak se vrátíme ke čtení...
Patrick Zandl
Pavel Čurda
Dobrý den, můžete si koupit jen jeden smart phone. Buď iPhone nebo něco s Androidem? Do čeho půjdete a proč?
Pokud musím nakupovat teď hned, tak si půjdu koupit HTC s nejnovějším Androidem. Desire nebo ty ještě novější, HTC nyní updatuje skoro co měsíc ... Pokud mohu počkat do září, koupil bych si iPhone i za ten rozdíl ceny, měl-li bych na to. Proč: iPhone je zatím stále lepší a dotaženější do detailů. Ale už to není zdaleka tak cítit, jako před rokem.
Patrick Zandl
james
Dobry Den, bude se dat iphone 4g pripojit do kolebek, stojanu, handsfree ktere fungovalo pro 3g a 3gs? Konektor bude stejny ? Netusite kdy bude ke stazeni update na os 4.0.0 ? Dekuji
Pokud vím, konektor je stejný, ale tvarově nebude sedět kolébka či stojan - dýnko telefonu je hranatější. Řada iPhone příslušenství to ale řeší tak, že umožní vyměnit plastovou koncovku, do které telefon zapadá. Datum pro update, pokud se nepletu, byl stanoven na 21.6. ... tedy pár dní před uvolněním prodeje iPhone 4.
Patrick Zandl
Paskvil
Dobrý den, v dnešních článcích v iHN se ve spojení s iPhonem 4 píše kromě o tenčím designu a možnosti nahrávat videa o cca 100 nových funkcích. O jaké zásadní funkce se jedná? Děkuji.
Všechny je najdete vyjmenované na webu Apple. Abych vyjmenoval jen některé: například všechny email účty jsou nyní přehledně vidět na jedné obrazovce, do téhle doby měl každý email účet svoji obrazovku, což trochu prudilo, když jste pracoval s více email účty zároveň. Dále je zajímavý multitasking, který umožní držet v pozadí spuštěné některé služby, usnadní to hlavně instant messaging. Ale jak moc bude praktický, ještě v praxi uvidíme, není to zřejmě standardní multitasking, jaký známe z osobních počítačů. Z technických funkcí je zajímavý hlavně skvělý displej, gyroskop nebo podpora rychlého wifi 802.11n ... No, sto jich sem opravdu nenatlačím :)
Patrick Zandl
Jan Pluhar
Jaky je podle Vas duvod toho, ze Applu vystaci jeden telefon na rok nebo dva, ale konkurence na nas vali desitky modelu kazdy rok?
Podle mne je to politika perfekcionalismu. Telefony Apple jsou odladěné, protože mají dlouhý vývojový cyklus. Konkurence raději funkci nechá rozkopanou a záplatuje ji pozdějšími update. To je veliká výhoda - u Apple většinou to, co je deklarováno, funguje bez potíží a to, co není deklarováno, prostě nefunguje. Co funguje, je jednoduché k použití, listovat fotkami na iPhone se naučí i malé dítě (a dost ho to baví)... Navíc Apple má dobře spočítáno, jak často jsou uživatelé ochotni upgradovat svou techniku a snaží se je zhruba tak v tomhle cyklu oslovovat... Tím se uživatelé rádi drží na výši doby a přitom nejsou vystavování úvahám "když jsem vynechal už jednu verzi, co kdybych si koupil něco úplně jiného'"...
Patrick Zandl
Phil
Co můžeme očekávat v dalších generacích iPhonu ?
Především aktualizace technologií, nahoru půjde rozlišení a framerate kamery, fotoaparátu, paměť, rychlost procesoru, když budeme mít štěstí, tak baterka a její lifetime. Možná přibude WiMax, i když bych se divil, s ohledem na jeho celosvětový neúspěch, spíše a rozhodně LTE jako rychlá data. A pak spíš drobnosti, jako videotelefonování i přes mobilní sítě... Určitý potenciál vidím v přidání RFID. Abych řekl pravdu, jinak mi přijde pro další dva tři roky iPhone 4 nadupaný vším možným potřebným a je to zase hlavně stránka software, kterou bude třeba dál tlačit. A obchodní modely.
Patrick Zandl
max
Jak vidite budoucnost mobilnich telefonu za 20 let? Budou jeste? jak budou vypadat a co budou umet?
Dneska říkáme telefon zařízení, které je daleko tomu, co vymyslel pan Bell. Co bude za dvacet let? Bude to vypadat jako guma emitující záření, budete to mít obtočené kolem zápěstí a příchozí hovor poznáte tím, že vám to bude zápěstí masírovat. Nebo budeme mít plné zuby toho, že nás mobily zotročují a vrátíme se pokorně k pevným linkám ... a mnohem spíše něco mezi tím :)
Patrick Zandl
koko
provedl jste na svém iphonu jailbreak?
Já mám jeden z prvních iPhone, které byly vyrobeny, bez jailbreaku by mi ani nefungoval. Takže ano, můj iPhone 2G je jailbreaknutý.
Patrick Zandl
Lukas
Dobrý den, to že není dostupný multitasking v iOS 4.0 pro iPhone 3G ještě pochopím, ale tušíte, proč pro stejné zařízení s iOS 4.0 není dostupné vlastní pozadí Home Screen? To by snad neměl být pro HW zas takový problém. Díky za názor.
Tak to netuším.
Patrick Zandl
Dave
Dobrý den, v Americe je narozdíl od Evropy nepopulárnější BlackBerry. Myslíte si, že Evropa bude v tomto Ameriku následovat nebo se naopak v USA prosadí více iPhone, Win Mobile, Android,...?
BlackBerry v Americe ztrácí hlavně díky tomu, že iPhone přidal ve verzi 3 i podporu firemních protokolů jako Exchange, takže je vhodný jak pro firemní, tak soukromé použití. Android se tímhle ještě pochlubit nemůže, takže ve firemním sektoru tolik neroste, ale snaží se to dohnat. Naopak RIM se snaží novou verzi BB doplnit o komunitní funkce a jeho výhodou je skvěle vnímaná klávesnice. Tu iPhone asi nikdy mít nebude, takže kdo chce klávesnici, musí jinam :) Osobně si myslím, že Android i iPhone záhy RIM vyrovnají v business segmentu z výše uvedených důvodů, Symbian bude silnější spíše v Evropě a WM ... tam ještě uvidíme, jaká bude realita.
Patrick Zandl
Martin
Ahoj Patriku, Jak se tě máme ptát na něco co nemáš a teprve včera to představil S. Jobs? :-))) PS: Klidně se mě ptejte na iPhonu 5G M.
Tak ptát se jistě můžeš, i na iPhone 5G tu již dotaz padl a snad jsem ho zodpověděl :)
Patrick Zandl
Pavel Matej
Dobrý den, Chtěl jsem se zeptat jak je to s baterkou u nového Iphonu. Stále hloupě přesně ve středu zařízení, nebo se dá i vyměnit? Lidi neposílejte ty dotazy jaký budou telefony za 5/10/20 let zkuste si vygůglit "výpočetní mrak" třeba vám to hodně napoví jak to bude vypadat děkuji a zravím vás
Vyměnit se dá. V servisu. Zařízení je sesazené a bez zvláštního postupu nerozbiratelné. Je při kraji, ne ve středu, ale podstatná je asi ta nerozbiratelnost. Abych to zasadil do kontextu: mám iPhone od jeho uvedení na trh a baterku jsem neměnil - a věřte mi, že jsem heavy user :) A než, abych si kupoval záložní, bych si koupil solární nebo ruční kličkový nabíjecí kit :) Ale pravda je, že to některé lidi prostě frustruje. Mně zase frustruje, když mi telefon spadne a baterka se rozletí po zemi, takže zrovna tuhle konstrukční připomínku nemám.
Patrick Zandl
jenda
zdravím, můžete naznačit, jaké formy reklamy můžeme čekat v aplikacích typu iphone a kdy dojde k nějakému masivnějšímu rozšíření v čr? díky, jenda
Zatím jde hlavně o reklamní bannery, které se otevřou po odkliku přímo v aplikaci a provedou definovanou věc, například zobrazí microsite nebo video s informacemi. Po zavření jste zase v aplikaci tam, kde jste ji opustil. Masivní rozšíření přijde prakticky ihned s uvolněním iOS4 - Apple ohlásil, že má už nasmlouváno za 60 milionů dolarů reklamy. Reklamu lze ovšem lokačně cílit, takže je možné, že si značovké firmy uživatele v Česku nezaplatí a je otázkou, jak dlouho bude trvat, než Apple svěří někomu lokální prodej nebo zda to bude prodávat sám centrálně. Ale myslím, že reklamu uvidíme v iPhone aplikacích hodně rychle...
Patrick Zandl
Martin
Neni "videotelefonovani" a tudiz i kamera zepredu jen slepa vetev...?
Za peníze a za původní nabídky jako 10 Kč za minutu to je samozřejmě pitomost. Průzkumy ukazují, že lidé dají přednost přenosu kvalitnějšího hlasu před obrazem a videotelefonování je dneska synonymem pro Skype a zadarmo. Proto Apple zřejmě šel do nabídky videohovoru jen přes WiFi. Přes 3G si videotelefonovat nemůžete. Ostatně, dnešní existující 3G norma už pro kvalitní displeje smartphone není to pravé ořechové, obraz je v bitrate 64 Kb/s a to není žádný šlágr. I proto Apple použil vlastní implementaci nad SIP protokolem. a zadarmo si s tím lidé zase budou hrát. Navíc jak se doplní o podporu videa i Skype, bude to o to legračnější.
Patrick Zandl