Google udělal něco překvapivého. Už týden před svou výroční konferencí Google I/O zveřejnil zásadní změnu, která přijde s novou verzí Androidu. Projekt Treble má zajistit snadnější přechod telefonů na nové verze systému. Co zbylo na samotnou přednášku? Obrovský vliv umělé inteligence, která do Česka letos nedorazí, placený chat na YouTube nebo mlžení kolem virtuální reality.

Časopis Variety přinesl informaci o chystaném novém systému virtuální reality, který se obejde bez chytrého telefonu a do virtuální reality uživatele přenese sám o sobě. Teprve před rokem přitom firma ukázala systém Google Daydream vybavený pohybovým ovladačem – podporují jen čtyři telefony a pátý se chystá. Situace se trochu zlepší, Daydream si v létě začne rozumět s Galaxy S8. Zajímavější ale bude nabídka samostatných headsetů od HTC a Lenova - zatím však bez oznámené ceny.

Samotný Android O nejspíše nepřinese už žádné velké novinky. Většina zmíněných nových funkcí totiž už dávno existuje na konkurenčním iOS nebo ji do své podoby Androidu začlenili výrobci telefonů. Jde například o "údržbu systému", možnost zobrazit aplikace v malém plovoucím okně nebo inteligentnější vybírání textu.

Největším překvapením je iniciativa Android Go, speciální verze Androidu s malými nároky na operační paměť, výkon a spotřebu dat. První telefony s tímto systémem určené do Indie a dalších rozvojových zemí se začnou prodávat v roce 2018.

Zbývá vám ještě 20 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se