Apple dnes představil novinky pro vánoční trh v čele s trojicí nových iPhonů s výkonnějšími procesory A12 Bionic a lepší ochranou proti poškození při pádu a ponoření do vody. Spolu s novými telefony se o zákazníky bude ucházet již čtvrtá generace chytrých hodinek Apple Watch, která získala certifikaci americké FDA jako zdravotní zařízení pro měření srdečního tepu, sledování arytmie a snímání EKG.

Druhá generace telefonů iPhone X s OLED obrazovkou a výřezem v horní části obrazovky si do názvu přidala písmeno s. Apple vedle menší verze s úhlopříčkou 5,8 " začne prodávat také variantu Max, která má obrazovku s úhlopříčkou 6,5 ". iPhone Xs Max je tak větší než například Galaxy Note 9 od Samsungu. Oba iPhony řady Xs mají duální fotoaparát s novým snímačem, který je schopný zachytit větší množství světla bez zvýšení hladiny šumu na výsledných obrázcích. Design telefonů je téměř identický s iPhonem X, k dispozici je ale nová zlatá barva a změnily se i vnitřní parametry – telefony vydrží ponor do hloubky až dva metry nebo polití pivem a dalšími tekutinami.

Třetím novým iPhonem je model iPhone Xr, který má oslovit spořivější zákazníky. Od dražších modelů se liší technologií displeje a výbavou. iPhone Xr používá 6,1" LCD panel s nižším rozlišením 1792 x 828 s označením Liquid Retina. Telefonu podle dostupných informací chybí také technologie 3D Touch, která nabízela rozšířené možnosti ovládání telefonu změnou intenzity přítlaku prstů na displeji. iPhone Xr má také místo duálního fotoaparátu pouze jeden snímač a jeden objektiv. Díky softwarovým vylepšením však umí snímat v portrétním režimu podobně jako telefony Google Pixel a Pixel 2.

Nové telefony s OLED displeji se začnou prodávat v pátek 21. září v první vlně zemí včetně Německa, do Česka oficiálně přijdou v druhé vlně o týden později. Model Xr vstoupí na trh o měsíc později. iPhone Xs v základní verzi bude stát 29 990 korun, verze iPhone Xs Max bude o deset procent dražší. Oba modely Xs budou k dispozici také ve verzi s 512GB úložištěm, které pojme asi 500 filmů nebo 85 tisíc hudebních skladeb. Cena iPhonu Xs Max s kapacitou 512 GB je 43 490 korun. Levnější iPhone Xr bude stát 22 490 korun. Levný iPhone SE z nabídky Applu mizí, nejlevnějším telefonem s jablíčkem na zádech bude nově iPhone 7 za 13 490 korun.

Apple k novým telefonům přestane dodávat adaptéry potřebné k zapojení tradičních sluchátek s 3,5mm konektorem, v balení nebude ani nový výkonnější napájecí adaptér, který je potřeba k využití funkce rychlého dobíjení nových iPhonů. Audio adaptér i rychlonabíječku Apple prodává samostatně.

Mezi výraznější nové funkce iPhonů Xs měla patřit podpora dvou telefonních karet, ta je ale omezená. Dvě fyzické telefonní karty budou moci používat pouze uživatelé v Číně. V USA či Evropě bude možné kombinovat fyzickou SIM s takzvanou eSIM, která je součástí základní desky telefonu. Funkci eSIM ale zatím nepodporuje žádný operátor v ČR. T-Mobile však redakci HN potvrdil, že je v poslední fázi testování této technologie a chce ji zákazníkům nabídnout co nejdříve. Web společnosti Apple už T-Mobile v Česku uvádí jako operátora, který eSim podporuje, celkově však podporu eSIM hlásí pouze v deseti státech na světě.

Nové Apple hodinky série 4 nabízí o 30 % větší displej a řadu jiných vylepšení

Apple představil nový iPhone XS

Vše jsme sledovali v on-line reportáži.

On-line reportáž

On-line reportáž byla ukončena
16:53
Tim Cook se těší…

Šéf Applu veřejně používá sociální sítě v podstatě jen k propagaci své firmy. Dnešní příspěvek ukazuje východ slunce u nového sídla Applu v kalifornském Cupertinu. Ani náznak rozčilení nad tím, že firmě opět utekla spousta informací o nových produktech – letos Applu totiž alespoň neunikl samotný produkt, jako se to podařilo Googlu (i když se už objevily i spekulace, že jde o součást marketingové kampaně a že finální verze telefonu výřez mít nebude).

 

18:39
Apple nejspíše jako chytrá horákyně zdraží a zároveň sníží ceny

Zajímavým prvkem úniků informací o nových iPhonech je cenová politika Applu. Je totiž možné, že nové iPhony s větší kapacitou operační paměti a dalšími drobnými vylepšeními nebudou dražší než loni. Server 9to5mac.com, který letos získal oficiální snímky nových iPhonů i hodinek více než týden před oznámením těchto produktů, očekává, že nový iPhone XS Max s obří úhlopříčkou dostane cenovku 999 USD, kterou měl loňský iPhone X. Jeho nástupce, iPhone XS, by měl být o 100 dolarů levnější a LCD iPhone se zásekem v displeji má stát 700 USD. Z trhu ale má zároveň zmizet iPhone SE. Apple tak může zvýšit průměrnou cenu prodaného iPhonu, i když zároveň sníží cenu hlavního modelu. Z nabídky by měly také zmizet iPhony 6 a 6 Plus, to je ale logický krok. iPhone SE je však na trhu unikátní svou kompaktní velikostí při stále ještě poměrně výkonném hardwaru.

 

18:47
Videopřenos i v Chromu nebo na Twitteru

Apple letos přestal omezovat platformy, na kterých je živý přenos tiskové konference dostupný. Na počítačích s Windows už není potřeba prohlížeč Edge, přenos funguje ve všech moderních prohlížečích včetně Chromu od Googlu. Apple je aktivní také na Twitteru, kde je přenos dostupný také.

19:01
Mission Impossible

Představení novinek začíná filmečkem s podkresem hudby z filmové série Mission Impossible. Nechybí ani parakotouly se sluchátky Airpods v uších a konzultace se Siri. V kufříku byl dálkový ovladač pro posun prezentace!

 

19:05
Král retailu a dvě miliardy iPhonů a iPadů

Apple se chlubí silou svých Apple Storů, kterých je v Česku přesně nula. I bez Čechů ale každý rok do Apple Storů dorazí půl miliardy lidí. Spolu s těmi, co nakupují on-line a u partnerů, si za jedenáct let odnesli domů dvě miliardy telefonů a tabletů s iOS.

19:08
Nejprodávanější hodinky na světě

Applu patří asi polovina trhu s chytrými hodinkami, Samsung má pouze 10 procent, podobně Wear OS od Googlu. To z Apple Watch dělá nejen nejprodávanější chytré hodinky, ale nejprodávanější hodinky vůbec - Swatch pláče. Apple nicméně neprozradil oficiální čísla. Místo toho představí nový model s ještě větším důrazem na zdraví.

představení iphone XS

19:11
Apple Watch Series 4: Hlídač vašeho zdraví

Nový model chytrých hodinek od Applu překvapivě přesně odpovídá únikům informací - o 30 procent větší obrazovka, o něco tenčí tělo, o milion procent menší rámečky. 

Hodinky zvládnou ukázat více informací - na jedné obrazovce až osm komplikací - a přídavných informací kromě času. Apple upravil i komunikační schopnosti - reproduktor má vyšší hlasitost, mikrofon je na druhé straně a hodinky mají lepší příjem signálu -, LTE ale v Česku operátoři nepodporují.

Uvnitř je nový procesor a senzory - procesor je dvakrát rychlejší. Senzory snímají data až osmkrát častěji a umí poznat a zaznamenat data o pádu uživatele, což je podle Applu velmi složité - a pro hodinky nejspíše skutečně -, člověk to nepochybně pozná automaticky.

19:19
Třikrát pro srdce s EKG!

Apple Watch Series 4 upozorní na tři nové problémy:

  • příliš nízkou tepovou frekvenci, která znamená problémy se zásobováním kyslíkem,
  • nepravidelnou srdeční činnost: mohou odhalit problémy u lidí, kteří o arytmii netuší,
  • to nejlepší nakonec - díky elektrodám v hodinkám Apple Watch "natočí EKG". 

Tak tohle je neskutečné a Apple zase uteče konkurenci - lze si představit spoustu lidí, jak kupují iPhone a Apple Watch svým rodičům. 

Apple získal požehnání FDA - Apple Watch jsou nyní zdravotní zařízení, ne jen fitness!

 

19:28
Skvělé funkce, jedna chybí

Apple udělal z hodinek hlídače zdraví, ale jedna slabina zůstala - hodinky bude nutné nabíjet každý den. Apple uvádí až 18 hodin na jedno nabití a šest hodin s aktivní GPS. Sporttestery nabízejí řádově více a výrazně lepší výdrž chystá také Google u hodinek s Wear OS a novým čipem od Qualcommu

představení iphone XS

19:33
Sportovní i haute couture

Apple vedle standardních provedení nabídne i verzi pro sportovce od Nike s odrazkou v náramku, během podzimu přijdou i nové náramky od francouzské značky Hermés.

představení iphone XS

19:37
Jednička na trhu...

Apple vždycky uměl čarovat s čísly - Applu se změnšuje podíl na trhu, přišel o pozici dvojky, ale přesto má nejprodávanější model telefonu na světě. Všechno se dá podat pozitivně.

A teď přichází nejmodernější iPhone, jaký kdy Apple vyrobil... 

představení iphone XS

19:40
iPhone vydrží i polití pivem

Asi největší novinkou u iPhonu Xs bude zvýšení odolnosti. Sklo má více vydržet a telefon si poradí s pobytem ve dvou metrech hloubky, nevadí mu ani polití džusem nebo pivem.

Apple se ale také trochu... chlubí cizím peřím. Říká, že nové iPhony mají nejlepší OLED obrzovky, jaké Apple kdy vyrobil. Apple je ale nevyrábí. Vyrábí je Samsung (s největší pravděpodobností, možná LG, ale spíše ne).

Každopádně názvy iPhone Xs a iPhone Xs Max zní hrozně.

představení iphone XS

19:46
Nový čipset pro AI

Apple ukázal "první 7nm chipset na světě" A12 Bioni, týden po firmě Huawei. Apple ho ale začne dodávat rychleji na trh, Huawei první telefon představí až v říjnu.

Nová výrobní technologie v případě Applu přináší jen mírné zvýšení výkonu, o 15 procent u dvou výkonných jader. zároveň došlo ke snížení spotřeby. Grafický čip podle očekávání nabízí větší skok - o polovinu vyšší výkon. Nejvíce toho Apple dokázal u čipu pro zpracování umělé inteligence, podobně jako Huawei. Přímé srovnání bude zajímavé, vypadá to, že Apple může poprvé přijít o korunu nejvýkonnějšího mobilního procesoru na světě nejen v multicore, ale i v singlecore výkonu.

představení iphone XS

19:52
Trochu chytřejší Siri

Apple využije vylepšenou část čipsetu věnovanou umělé inteligenci ke snížení náskoku, který získal Amazon a Google v oblasti umělé inteligence. Siri zvládne více předem připravených sekvencí úkolů.

Nový procesor vylepší i práci s rozšířenou realitou.

představení iphone XS

20:01
Lepší hry a lepší tréninky

Apple ukazuje schopnosti nových iPhonů na aplikacích třetích stran. Jako první se ukázala hra na hrdiny Blades. Její prezentace ukazovala hlavně vynikající grafiku s podporou HDR technologie a prostorový zvuk.

představení iphone XS

Druhá ukázka využívala iPhone ke sledování střelby na basketbalové koše s detailními statistikami k jednotlivým pokusům, které na starších iPhonech nebudou dostupné.

představení iphone XS

I třetí ukázka pracovala s rozšířenou realitou - nabídla hraní arkádových her ve více lidech ve sdílené rozšířené realitě. Vypadalo to ale nepřesvědčivě a nepohodlně.

představení iphone XS

 

20:07
Fotoaparáty s malými změnami

Apple se drží zavedeného. iPhony Xs budou mít stejnou sadu fotoaparátů jako před rokem. 12Mpx hlavní snímač se světelností f1.8, 12Mpx snímač se zoomovým objektivem s horší světelností a vylepšený blesk.

Podobně jako konkurence se Apple soustřeďuje na "vyvolání" fotografií. Nově nabízí "smart HDR", které připomíná to, co Google Pixel dělá už dva roky. Software je čím dál důležitější a Apple díky němu slibuje například mnohem kvalitnější rozostření pozadí. 

Huawei podle všeho může být v klidu, P20 Pro nebo chystaný Mate 20 Pro nejspíše udrží korunu nejlepšího fotomobilu na trhu, i když kdo ví, Apple může překvapit, prezentované snímky vypadají dobře. I ty, u kterých Apple říká, že je pořídil bez profesionálního osvětlení.

představení iphone XS

20:17
Dvě SIM a o půl hodiny více výdrže

Apple nyní ukazuje věci, které má konkurence už roky - podporu dvou SIM. iPhony mají i podporu eSIM, tu ale nenabízí nikdo v Česku a i v Evropě je to slabé. A to je kámen úrazu - dual SIM funkce bude pouze pro Čínu, jinde bude jen klasická SIM a eSIM a v Číně bude mít dvě klasické SIM pouze model Max.

S baterkou je to podobné. Apple slibuje 30 minut navíc u iPhonu Xs a hodinu a půl provozu u Maxu. Tomu se směje Galaxy Note 9, Huawei P20 pro a spousta dalších mobilů.

představení iphone XS

20:26
Ještě jeden iPhone

Ale jo, je tady. Apple bude prodávat nový iPhone s LCD obrazovkou - proti OLED displejům ale nabídne jen HD+ rozlišení, to je překvapení. Uvnitř je ale A12 Bionic - výkon bude podobný jako u Xs, jen bude mít méně paměti.

Fotoaparát je jednoduchý, ale umí díky softwaru vytvořit rozmazané pozadí - jako pixel od Googlu před dvěma lety.

představení iphone XS

 

20:40
Dražší, než jsme doufali

Před začátkem přenosu to vypadalo na chytrou horákyni, ale skončili jsme u Harpagona.

Apple opět zdražil nejdražší telefon a tentokrát i nejlevnější telefon z nové nabídky.

Hliníkový iPhone Xr má stejný procesor, ale pouze HD+ displej, který dostal označení Retina jen omylem, ale bude stát více než loňský iPhone 8.

Potvrdily se také obavy, že LCD iPhone bude v prodeji se zpožděním - na trh přijde na konci října, OLED modely iPhone Xs půjde objednávat v pátek a prodávat se budou 21. září v Německu (a jinde, Německo je ale blízko), v Česku o týden později.

představení iphone XS

20:47
Všechno je nejpokročilejší, nejlepší v historii a máme i dual SIM...

Apple dnes představil chytré hodinky s novými funkcemi pro sledování zdraví kardiovaskulárního systému, dva nové telefony s OLED obrazovkami a výkonnějším procesorem, které lze bez následků polít pivem. Kromě toho Apple prezentoval HD+ displej s úhlopříčkou 6,1 " jako tekutou retinu.

Ceny nových telefonů od Applu jsou zklamáním, firma opět zvyšuje ceny, aby si zachovala finanční růst i přes stagnující prodeje. Levnější iPhone se spoustou kompromisů se bude prodávat až na konci října.

Podpora Dual SIM, jejíž výhody Apple velmi dobře vysvětlil, je iluzorní. Firma nabídne možnost zasunout do telefonu dvě telefonní karty pouze u nejdražšího modelu Xs Max, a to pouze v Čínské lidové republice. Mimo říši středu má podporu Dual SIM zajistit pouze funkce eSIM, která je u většiny světových operátorů nedostupná, v Česku ji nepodporuje žádný z členů mobiního oligopolu.

Apple během prezentace neřekl nic o nových sluchátkách, rychlé nabíječce v balení nebo dostupnosti bezdrátové nabíječky pro sluchátka i telefony, kterou představil už před rokem.

Firma zároveň překonala rekord v počtu superlativů vyřčených během živého přenosu. 

Děkujeme za pozornost a přejeme nejlepší večer, jaký jste kdy zažili.

externí video: Apple představil nový iPhone XS
Apple_predstavila_novy_iPhone_XS.png

Nové Apple hodinky série 4 nabízí o 30 % větší displej a řadu jiných vylepšení

Apple představil nový iPhone XS