depression__350x210_.jpgTryptofan, látka, která se v těle mění v serotonin, může příznivě ovlivnit náladu a duševní pohodu. Serotonin se totiž v centrálním nervovém systému účastní především procesů, které se podílejí na vzniku nálad. Jeho nedostatek má na svědomí snížení přenosu nervových vzruchů a způsobuje tak změny nálady, celkovou depresi, případně poruchy spánku, podrážděnost až agresivitu.

Odborníci na duševní zdraví říkají, že ačkoli teorie o tryptofanu zlepšujícím náladu je důvěryhodná, jeho využívání pacienty v depresi má pestrou minulost.

Podle Gordona Parkera z ústavu Black Dog Institute byly potravinové doplňky obsahující tryptofan koncem 20. století hojně využívány v Austrálii. Ale poté, co někteří pacienti pocítili po požití kontaminované série vážné vedlejší účinky, byly tyto prostředky z trhu dočasně staženy.

Ve své knize Tajemství serotoninu tvrdí doktorka Caroline Longmoreová, australská pediatrička a expertka na fyzické zdraví, že nejlepší způsob, jak dosáhnout optimální hladiny tryptofanu v těle, je řídit se pečlivě propracovaným stravovacím plánem.

Knížka vědecké pracovnice a přírodní léčitelky Katrin Hempelové, která se vzdělávala v Austrálii, obsahuje 50 receptů, jejichž účelem je napravit nerovnováhu serotoninu bez léků. Tento systém funguje na témže principu jako selektivní inhibitory zpětného odčerpávání serotoninu (SSRI) - například populární antidepresivum Prozac.

Britský Food and Mood Project doporučuje v zájmu zvýšení hladiny serotoninu konzumaci kuřecího a krocaního masa, sardinek, lososa, čerstvého tuňáka, ořechů a semínek.

Související
Newsletter

Týden s technologiemi Otakara Schöna

Události posledního týdne ve světě technologií podle Otakara Schöna

Editor rubriky Tech Otakar Schön pro Vás vybírá nejzajímavější nebo nejzásadnější události ze světa technologií, které se odehrály v uplynulém týdnu. Každý pátek v podvečer najdete ve své mailové schránce.

Přihlášením se k odběru newsletteru souhlasíte se zpracováním osobních údajů a zasíláním obchodních sdělení, více informací ZDE. Z odběru se můžete kdykoli odhlásit.

Přihlásit se k odběru