otevíraná láhev šampaňskéhoFyzikálními pokusy došel k závěru, že nebrzděná korková zátka může vyrazit z láhve "šampusu" rychlostí až 40 kilometrů za hodinu, což může být pro lidi velmi nebezpečné.

"Při takové rychlosti se v okruhu několika metrů nikdo nedokáže zátce vyhnout, pokud začne reagovat až na zvuk 'výstřelu', který korek při opouštění láhve vydá," citovala agentura DPA z výsledků bádání.

Při svých pokusech nechal Balck vyletovat zátky z lahví pod různým tlakem. Nejvyšší je v nechlazené láhvi, která se před otevřením důkladně protřepe. Tím se vytvoří tlak asi 2,5 baru a zátka pak vyletí zmiňovanou rychlostí 40 kilometrů za hodinu. To je větší rychlost, než jakou dokáže běžet člověk. Pokud by se však vytvořily ideální podmínky, například zahřátím na slunci tlak zesílil na tři bary a zátka se před uvolněním namazala tak, aby nemusela překonávat žádné tření, mohla by zátka vyletět teoreticky až rychlostí téměř 100 kilometrů za hodinu.

Dále čtěte

Obvyklé chlazení sektu však tlak v láhvi snižuje. Kdo tedy otvírá perlivé víno při takové teplotě, jakou má při podávání mít, je nebezpečí zranění výrazně menší. "Pokud se láhev se šampaňským vyndá z lednice bez třesení, není v ní prakticky žádný tlak," uzavírá profesor Balck.

Související

Týden s technologiemi Otakara Schöna

Události posledního týdne ve světě technologií podle Otakara Schöna

Editor rubriky Tech Otakar Schön pro Vás vybírá nejzajímavější nebo nejzásadnější události ze světa technologií, které se odehrály v uplynulém týdnu. Každé pondělí ráno najdete ve své mailové schránce.

Přihlášením se k odběru newsletteru souhlasíte se zpracováním osobních údajů a zasíláním obchodních sdělení, více informací ZDE. Z odběru se můžete kdykoli odhlásit.

Přihlásit se k odběru