Nebezpečné látky přetrvávají v půdě i vodě stovky let a mohou způsobovat nemoci či neplodnost. Tým vědců, v němž jsou kromě Čechů i Němci a Japonci, chce na likvidaci jedů používat geneticky upravené bílkoviny. Výjimečnost objevu spočívá v tom, že je šetrný k přírodě a nezamoří ji dalšími chemikáliemi.

Vědci už dokážou novým způsobem rozložit toxický trichlorpropan, který je vedlejším produktem chemické výroby. Trichlorpropan přetrvává v půdě nebo podzemních vodách až 100 let a je vysoce toxický pro vodní organismy. Přispívá také ke vzniku rakoviny u člověka.

Teď se vědci zaměřují na jedovatý a prakticky neodstranitelný pesticid DDT, kterého zemědělci rozprášili po světě miliony tun. I po zákazu používání v roce 1972 zůstává DDT zdravotním rizikem.

Upravené enzymy dokážou spouštět a urychlovat chemické reakce. "Genetickými úpravami nyní dokážeme výrazně změnit vlastnosti enzymů tak, aby byly schopny rychleji a snáze likvidovat škodlivé látky v prostředí," řekl vedoucí týmu Jiří Damborský z Ústavu experimentální biologie Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity.

Bílkovinu, kterou vědci k likvidaci jedů používají, "vypěstovali" pomocí běžné půdní bakterie. Může navíc pomoci také při výrobě léků. S izraelskými vědci nyní Brňané bádají nad tím, jak využít bílkovinu k rozkladu biomasy na jednodušší látky, potenciální zdroje energie.

Na projektu se podílelo celkem deset vědců ze čtyř pracovišť - biochemici z Ústavu experimentální biologie Masarykovy univerzity, fyzikální chemici z Univerzity Palackého v Olomouci, molekulární biologové z Univerzity Sendai v Japonsku a biofyzici z Evropské laboratoře médií v Německu. Výzkum trval šest let.
Související
Newsletter

Týden s technologiemi Otakara Schöna

Události posledního týdne ve světě technologií podle Otakara Schöna

Editor rubriky Tech Otakar Schön pro Vás vybírá nejzajímavější nebo nejzásadnější události ze světa moderních technologií, které se odehrály v uplynulém týdnu. Každý pátek v podvečer najdete ve své mailové schránce.

Přihlášením se k odběru newsletteru souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem příjmu newsletteru. Z odběru se můžete kdykoli odhlásit.

Přihlásit se k odběru