Lidé, kteří jsou v pití umírnění, pijí tedy jedno pivo či jednu až dvě sklenky vína denně, mají podle průzkumu o 37 procent nižší riziko mozkové mrtvice. To ale platí jen v případě, že nekouří.

U kuřáků mírné popíjení alkoholu ke snížení rizika infarktu nepřispívá, uvádějí vědci z cambridgské univerzity, kteří dvanáct let sledovali 22 tisíc lidí. Z této sledované skupiny bylo 900 postiženo mrtvicí.

Velké množství alkoholu už ale vede ke zvýšení rizika mrtvice, protože se zvyšuje krevní tlak, a ten je v těchto případech klíčovým faktorem.

Alkohol ředí krev, kouření ucpává tepny

Alkohol ředí krev, může tedy bránit vytvoření krevních sraženin. Může také ovlivnit hladinu cholesterolu v krvi a snížit riziko vytváření tukových usazenin v krevním řečišti.

Kouření naopak vede k ucpávání tepen, vytváření krevních sraženin, a tím ke zvýšení rizika infarktu.

Ze studie také vyplývá, že alkohol nemůže zastavit proces, který nastartuje kouření.

"Souvislost mezi kouřením a mrtvicí je jasná - deset procent úmrtí na mrtvici a čtvrtina všech mozkových příhod jsou spojeny s kouřením. Vzdát se kouření je životně důležitý krok ke snížení rizika mozkové mrtvice," upozorňuje spoluautor studie Joe Korner.