Vědci varují, že bude-li se planeta oteplovat současným tempem, pak 20 procent všech nynějších druhů ještěrů vyhyne do roku 2080.

"Tato čísla jsou opravdu dost děsivá," říká Barry Sinervo z Kalifornské univerzity, který studii vedl. "Měli bychom se pokusit omezit klimatické změny, a to hned, jinak posíláme do záhuby celou skupinu živočišných druhů," dodal.

Hromadné vyhynutí ještěrů, kteří se živí hmyzem a sami jsou potravou ptáků, by mohlo mít ničivý dopad oběma směry potravního řetěžce, jehož rozsah je jen těžké odhadovat.

Ještěři, mezi něž v České republice patří například slepýš křehký (Anguis fragilis), ještěrka obecná (Lacerta agilis), ještěrka zelená (Lacerta viridis), ještěrka živorodá (Lacerta vivipara) a ještěrka zední (Podarcis muralis), se nevyhřívají na sluníčku ze záliby, ale z pudu sebezáchovy. Jako ektotermní živočichové jsou závislí na okolním prostředí při kontrole své tělní teploty.

Na rozdíl od savců se plazi v případě přehřátí nemohou ochladit pocením nebo zrychleným dýcháním a musejí se uchýlit do stínu nebo zalézt pod kámen. Tento biologický jev už vedl k uhynutí pěti procent populace ještěrů po celém světě, říká Sinervo.

"Teplota stoupá příliš rychle a evoluce s ní nestačí držet krok," dodává Jack Sites, herpetolog z Univerzity Brighama Younga, který se na studii podílel. Ještěři vylézají z úkrytů ve dne, aby se zahřáli a využili aktivního času k nalezení potravy a páření.

"Oteplování toto období aktivity zkracuje... je příliš horko, aby se pustili do páření a musejí se schovat na chladná místa," vysvětluje Sites. "Takže nehynou přímo, ale nemohou se rozmnožovat. Bude stačit pár generací a jejich populace se pustí po klesající spirále směrem k vyhynutí."
Související
Newsletter

Týden s technologiemi Otakara Schöna

Události posledního týdne ve světě technologií podle Otakara Schöna

Editor rubriky Tech Otakar Schön pro Vás vybírá nejzajímavější nebo nejzásadnější události ze světa technologií, které se odehrály v uplynulém týdnu. Každý pátek v podvečer najdete ve své mailové schránce.

Přihlášením se k odběru newsletteru souhlasíte se zpracováním osobních údajů a zasíláním obchodních sdělení, více informací ZDE. Z odběru se můžete kdykoli odhlásit.

Přihlásit se k odběru