Celkové hodnoty kadmia, olova, hliníku, stříbra, rtuti, titanu a chromu jsou prý dosud nejvyšší, jaké kdy byly nalezeny u mořských savců. Látky by podle odborníků nakonec mohly kontaminovat dodávky mořských ryb. O těchto výsledcích pětiletého výzkumu byli podle tiskových agentur informováni členové Mezinárodní velrybářské komise (IWC), kteří v Maroku v nedávných dnech jednali o případné legalizaci komerčního lovu kytovců.

Podle biologa Rogera Payna analýza buněk získaných v letech 2000 až 2005 z těl 955 vorvaňů obrovských ukazuje, že znečištění zasáhlo i nejzazší části oceánů, od polárních moří po rovníkové oblasti.

"Myslím, že tyto znečišťující látky pro člověka představují ohrožení přísunu potravy. Určitě ohrožují velryby a ostatní živočichy, kteří žijí v oceánu," a nakonec by mohly kontaminovat ryby, které jsou hlavním zdrojem živočišných bílkovin pro miliardu lidí, citovala ho agentura AP.

Na odlehlá místa se zřejmě dostaly pomocí oceánských proudů, jistotu ale vědci zatím nemají. Nelze ani zjistit, kudy vorvani pluli. Nebezpečné látky však vědci našli ve velrybím tuku, který si zvířata vytvořila v chladných oblastech. Kytovci je zřejmě pozřeli daleko od míst, kde se tyto látky dostaly do vody.

Podle Payna byl největším překvapením chrom, který se používá při výrobě nerezové oceli nebo v kožedělném průmyslu. Jeho množství bylo v získaných vzorcích prý několikanásobně větší než to, které při laboratorních testech usmrtí zdravé buňky.

Zprávu Oceánské aliance (OA) na setkání v marockém Agádíru 88 členům IWC představili zástupci Spojených států a vyzvali k dalšímu výzkumu.
Související
Newsletter

Týden s technologiemi Otakara Schöna

Události posledního týdne ve světě technologií podle Otakara Schöna

Editor rubriky Tech Otakar Schön pro Vás vybírá nejzajímavější nebo nejzásadnější události ze světa technologií, které se odehrály v uplynulém týdnu. Každý pátek v podvečer najdete ve své mailové schránce.

Přihlášením se k odběru newsletteru souhlasíte se zpracováním osobních údajů a zasíláním obchodních sdělení, více informací ZDE. Z odběru se můžete kdykoli odhlásit.

Přihlásit se k odběru