Pro slabé žaludky to není: sleď neboli herinek se živý, zrovna vytažený ze sítě, probodne nožem, jedním trhnutím se vyjme žluč a díl vnitřností. Odstraní se srdce a žábry, ale slinivka se v rybičce ponechá kvůli enzymům, které později dodávají masu nepopsatelnou chuť. Poté se krvácející a ještě se mrskající sledi vrazí do nádob se solí a ty se pak kvůli možnému výskytu parazitů aspoň na 24 hodin hluboce zmrazí.

Sleď obecný, Clupea harengus neboli herinek (holandsky haring), patří k nejhojnějším rybám na naší planetě. Navíc byl pro Holanďany ve zlatém 17. století rybou hospodářky významnou. Herinek, ryba málem plevelná a co se týče konzumace víc než lidová, pomohl Amsterdamu k jeho neobyčejnému rozkvětu.

Zatím jste si přečetli 30 % textu. Pokračování je k dispozici pouze pro platící čtenáře.

Předplatitelé mají i řadu dalších výhod: nezobrazují se jim reklamy, mohou odemknout obsah kamarádům nebo prohlížet archiv.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.