Člověk používá k rozlišování smysly, mikroorganismus musí ke komunikaci s organismem svého hostitele využít molekulární rozpoznávání. To se děje například tehdy, když bakterie či virus potřebují najít v těle buňky, kterými se mohou šířit.

Mezi molekuly, které jsou v takové komunikaci často přítomny, patří cukry. Je to proto, že jejich velká variabilita umožňuje s malým množstvím "písmen" zapsat velké množství informací. A na stejné bázi je založena i komunikace v lidském organismu. Její selhání pak může být příčinou či doprovodným jevem závažných onemocnění, kam patří i rakovina.

Jak přesně taková komunikace probíhá a zda ji lze využít pro lidské zdraví, popsali vědci Michaela Wimmerová a Jaroslav Koča ze Středoevropského technologického institutu Ceitec se sídlem v Brně, jejichž činnost probíhá také v Národním centru pro výzkum biomolekul Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity.

Zatím jste si přečetli 10 % textu. Pokračování je k dispozici pouze pro platící čtenáře.

Předplatitelé mají i řadu dalších výhod: nezobrazují se jim reklamy, mohou odemknout obsah kamarádům nebo prohlížet archiv.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.