Posunout vegetariánskou kuchyni z fastfoodových bister do finediningové polohy. Takový je hlavní záměr nové pražské restaurace Etnosvět, která chce svým hostům nabízet vzorně prezentované vegetariánské pokrmy z celého světa, od bezmasých těstovin flambovaných přímo u stolu ve velkém kotouči parmazánu až po arabský falafel s humusem.

Po vzoru Hiltlu

Etnosvět funguje ve dvou polohách. Jako denní bistro s vegetariánským bufetem, kde si každý vybere a nabere z bohaté palety chuťovek, salátů i teplých jídel za jednotnou cenu 39 korun za sto gramů. Ve čtyři hodiny se bufet zavírá a od páté začíná fungovat klasický výběr z menu plného originálně prezentovaných pokrmů, které vymyslel mezinárodně ostřílený šéfkuchař Clayton Powell.

Z nabídky

Veganský tataráček s chlebovými chipsy a konfitovaným česnekem, 185 korun

Zelenina a marinované tofu v kokosové tempuře podávané se sladkou sojovou, tamarindovou a arašídovou omáčkou, 175 korun

Pekingská "kachna" z marinovaného seitanu s čínskými palačinkami, okurkou, jarní cibulkou, servírované s hoisin a švestkovou omáčkou, 265 korun

Tip

Milovníky sladkého uchvátí thajská kokosová rýže s mangovým sorbetem a kandovaným zázvorem, stejně jako čokoládový fondant s pistáciovou zmrzlinou a pečenou bílou čokoládou.

Jednou z hlavních inspirací Etnosvěta byla slavná curyšská vegetariánská restaurace Hiltl, která slouží svým hostům již od konce 19. století, a přestože je nejstarším vegetariánským podnikem v Evropě, neztrácí svůj šmrnc a běžně ji navštěvují také konzumenti masa.

Tofu v kokosové tempuře

Mezi předkrmy zaujme jemný a velmi dobře ochucený veganský tataráček podávaný s chlebovými chipsy a konfitovaným česnekem, který je připraven jako alternativa tradiční masové pochoutky. Jinak jsou předkrmy laděné spíše v asijském duchu, ať už to jsou rýžové závitky se skleněnými nudlemi a řasou, či kousky zeleniny nebo marinovaného tofu smažené v kokosové tempuře a servírované s trojicí tradičních asijských omáček.

Příjemným překvapením jsou seitanové špízy dochucené pikantní arašídovou omáčkou, křupavou cibulkou a chilli. Jíst je se zavřenýma očima, každý druhý bude přísahat, že se jedná o maso.

Brynzové knedlíčky se špenátem

Největší pozornost přitahuje burger s domácími hranolky a pekingská kachna, neboť hosté chtějí zjistit, jaký je rozdíl mezi reálnou předlohou a vegetariánskou parafrází. Pokud nechcete porovnávat neporovnatelné, vyzkoušejte třeba marocký zeleninový tažín se sušenými datlemi, slaným citronem a pálivou pastou harissou, který se podává s tradičním kuskusem a je velmi chutný.

Jak se v Etnosvětě připravuje čokoládový fondant s opraženými lískovými ořechy a pistáciovou zmrzlinou? Podívejte se:

Jak se připravuje čokoládový fondant z restaurace Etnosvět

Stejně jako falafel s netradičním tvarem kostky, servírovaný s humusem, pita chlebem a opět s pikantní harissou. Pro hosty, kteří arabským či asijským chuťovým variacím příliš neholdují, je v nabídce třeba kroupové risotto s lesními houbami a pečeným česnekem nebo lahodné brynzové knedlíčky s ořechy, špenátem a smaženou cibulkou.

Zbývá vám ještě 40 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se