Chov dobytka pro maso má na svědomí 15 procent celosvětové produkce skleníkových plynů a na třetině veškeré zemědělské půdy se právě pro něj pěstuje krmivo. S očekávaným nárůstem obyvatelstva se situace patrně zhorší - některé odhady tvrdí, že se počet obyvatel vyšplhá až na 10 miliard a jejich spotřeba masa se do roku 2050 zvýší o 70 procent, uvádí časopis MIT Technology Review. Řešení tohoto ekologického problému je vynechat nebo alespoň výrazně omezit konzumaci masa, alespoň hovězího.
Způsobem, jak se neomezovat v jídle a zároveň být šetrný k životnímu prostředí, se zabývá hned několik start-upů. Za pomoci nejnovějších technologií se snaží vytvořit rostlinnou a ekologičtější náhražku masa. Ta by se na rozdíl od známých veganských alternativ - sójového masa či tofu - neměla od masa živočišného původu lišit chutí ani strukturou.
Patrně nejznámější společností je v tomto oboru společnost Impossible Food, která své produkty prodává ve více než 5000 restauracích ve Spojených státech a Asii. Na neustálém vývoji se v této firmě podílí na sto vědců, kteří se ve svém výzkumu zabývají především molekulou hem, která v těle živočichů přenáší kyslík. Právě díky ní má "klasické" maso červenou barvu a železitou chuť, Impossible Foods ji nahrazuje geneticky upravenými kvasinkami.
Pokračování textu je k dispozici pouze pro platící čtenáře
Předplatitelé mají i řadu dalších výhod: nezobrazují se jim reklamy, mohou odemknout obsah kamarádům nebo prohlížet archiv.
Týden s technologiemi Otakara Schöna
Události posledního týdne ve světě technologií podle Otakara Schöna
Editor rubriky Tech Otakar Schön pro Vás vybírá nejzajímavější nebo nejzásadnější události ze světa technologií, které se odehrály v uplynulém týdnu. Každý pátek v podvečer najdete ve své mailové schránce.
Přihlášením se k odběru newsletteru souhlasíte se zpracováním osobních údajů a zasíláním obchodních sdělení, více informací ZDE. Z odběru se můžete kdykoli odhlásit.
Přihlásit se k odběru